CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, November 21, 2009

......Episod 180...... - Nil dan Mesir itu jodoh : Ayat dan cinta -


" Kakak , i need to meet you , i need to talk to you , can we meet ? " ... Panggilan telefon dari ayat buat kali yang ke...hmm ... mungkin 3 atau 4 membuat aku mengeluh lagi . ' Ada apa lagi kawan arab sorang ni , nak layan ..teramatlah malas...tapi kalau taknak tak sampai hati pulak ' Bisik hati aku cuba untuk membuat keputusan segera memberikan ayat jawapan yang dia inginkan . " Ok fine , ill meet you at rabaah " . Masaalah ayat tetap sama ... cinta ..cinta ... dan cinta... susah melayan orang yang mabuk cinta kan ~Malas melayan cerita cinta bukanlah bermaksud aku sendiri memusuhi cinta . TIDAK sama sekali . Cuma.. terlalu memikirkan cerita cinta tidak akan membuat seseorang lebih bahagia tapi lebih menderita. ( Paham2 eh ni cinta apa ) . Walaupun syair cinta qais dan laila , kuthair dan izzah , jamil dan buthainah menjadi bahan bacaan yang sering aku selami bait2 nya ... ia tak pernah membuat aku bermimpi untuk bertemu dengan mana2 'perfect person' atau anak raja atau sesiapa sahaja yang boleh melengkapkan 'fairytale' yang sering bermain di benak gadis2 sepanjang zaman ni ... Kisah cinta penyair2 tersebut memberikan aku satu kesimpulan bahawa cinta yng hadir sebelum perkahwinan adalah satu bentuk penyeksaan kepada pasangan tersebut .


Laila terpisah dengan majnun .... Kuthair ditinggal izzah .... Jamil membawa diri dan membujang sehingga akhir hayatnya kerana cintanya terhalang .... Ada apa sebenarnya dengan cerita cinta ni~ ... Ayat mati2 inginkan seorang lelaki asia untuk diadikan suami . Katanya orang asia ni lembut , romantic , dan akhlak berkeluarga seperti yang diajar Rasulullah sallallahu alaihi wasallam ... aduh , tanggapan yang membunuh untuk lelaki2 mesir . Aku tak dapat merasa apa yang ayat rasa . Katanya lelaki mesir syadid , tak ada athifah selepas lama berkahwin nanti . Katanya lagi aku ingin orang itu sunni dan tidak mengikut mana2 tariqah sufiyah , tetapi orang2 ini lah yang keras tingkah laku mereka..~ aduyai ... Runsing dibuatnya ...


" Can you stop doing this to yourself . Husnuzzon to Allah is very important . Whatever that he has given you is good for you . Go and do the istikharah ... no use thinking about it all day long and you do not trust fate " . Kesabaran aku melayan kebingungan ayat dalam memilih calon hampir meletup waktu itu . Terlalu banyak yang kami bincangkan yang terlalu mengusik jiwa aku . Katanya lagi , dirinya diuji ... doakan dia . Kata aku pulak , ' cuba redha dengan apa yang ko ada ' Kata Ayat' Aku redha dengan apa yang aku dapat tapi kenapa macam ni ' . Kata Aku lagi ' Ko kena sabar' . Kata Ayat ' Kelemahan aku adalah menahan sabar. Aku tak boleh nak sabar '. Kata aku buat kali yang terakhir sebelum kt terpisah : ' Aku datang sini sbg musafirah , aku dulu hidup dalam kemewahan , tapi mesir ajar aku macam2 .. hidup susah , redha dan sabar . Aku tak ada mak bapak yang boleh tolong aku buat keputusan macam kau , aku perlu buat semuanya sendiri . Tapi aku tau aku perlu sabar dan redha . Kau kene sabar dan redha , negeri ko ajar aku dua benda tu , dan kau juga perlu belajar dari negeri ko ni dua perkara tadi ' FULL STOP .


Selepas berpisah , aku hanya mampu mendoakan dia .... seorang kenalan yang hidupnya selalu tak tenang .... kerana kurang rasa sabar dalam diri ..~ Allahumaj'alna minassaabirina wal mutawakkiliin... Allahumma Aameen .
* Nil dan mesir itu jodoh * - djodohkan oleh sang pencipta bukan menjodohkan diri mereka sendiri . haiz.

0 comments: