CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, November 15, 2007

....Episod 64.... - Masih ada cinta -

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صلى على سيدنا محمد و على آله و صحبه أجمعين
"While faith makes all things possible , LOVE makes all things easy "

Tika dan saat ini ... diwaktu aku perlukan segunung kekuatan untuk melangkah... ketika aku perlukan selautan semangat untuk teruskan perjuangan ... aku rupanya ada di pinggir kelemahan...kekalahan... aku kalah dengan angan2 siang hari... aku lemah dengan kata2 sendiri ....

" eh, tahun 1 ke?? amek kuliah apa? " .. " a'ah tahun 1 , amek kuliah lughah " ... " wah , lughah kee? masya Allah... tu kuliah paling susah tuu.. payah nk lepas , bagusnya anti... mesti sibawaih nii.. nahu mesti power kan ?!" .....!!

Ni lah conversation 'aadi yang ana selalu terperangkap dan diperangkap dalam perbualan ana dengan beberapa org yg ana jumpa baik kat singapore atau kat mesir ni sendiri.... Jawapan yang dapat ana berikan ... " ish, takdelah ... mana ada sibawaih nya.. nahu pun bkan bagus mana... " ... mesti ana akan ditanya balik.. " kenapa amek kuliah ni... susah tau! betol ke nk amek? " ... Jawapan ana " yee, betol ana nak amek .. amek kuliah ni sebab minat... dan adalah sebab2 laen ... " ( Teringat pesan ust firdaus yahya... belajar lughah bukan untuk kerja... belajar lughah untuk quran ... )

Bila ana ade kat sini... ana runsing... runsing macamana nak belajar... runsing fikirkan harapan mak ayah yang sanggup lepaskan ana dtg sini.. ( sebab mula2 mereka tk kasi.. yelah risau .. ) Runsing fikirkan tekanan sekeliling yang tak sudah mengingatkan cerita2 kegagalan asssaabiquunal awwaluun .

Soalnya kini.... ini pilihan ana.. ana pilih untuk lalui jalan yang pada ramai orang satu cabaran besar... bukan kerana inginkan cabaran... tapi kerana rasa cinta yang terlalu dalam untuk ilmu 2 yang ada di dalamnya... " kalau pada korg lughah tu susah.. pada ana syariah tu susah... ana pernah fail fiqh serendah yg mungkin... kalau pass pun border line jek " itu antara jawapan yang mampu aku luahkan..

Ana dah pun buat keputusan untuk pilih lughah... dah pun buat keputusan untuk ke mesir... dah masuk kuliah pun... ana dah tak mampu untuk buat keputusan berhenti separuh jalan.... Teringat kata seorang senior " Kalau korg dah start make sure korg habiskan... kalau rasa tanak habiskan... jangan start langsung " .. Jadi ? aku dah pun mulakan langkah pertama... aku perlu selesaikannya.... Kata seorang teman : Begin with the End in mind :)

" Create history in lughah faculty k ! " - pesan seorang senior... hmmm , nak melangkah setapak lagi pun masih berat rasanya apatah lg nk create history... perjalanan ni masih dalam keraguan... ana masih lagi dalam fatrah termangu termenung terkedu dengan apa yang ana tgh lakukan sekarang ni... kadang2 ana terfikir sendiri... betol ke keputusan aku ni? Rasanya dah thabit dah hati ni waktu buat keputusan tuu.. ya Rab.. entahlah...

Rasanya yang penting sekarang ni adalah teruskan perjalanan... Buat perancangan.. dan istiqamah ( benda paling senang nak sebut tp paling susah nak buat ) fathiah... kena ingat " It does not matter how slowly you go.. as long as you do not stop "

Kata seorang teman " Nak buat keputusan dalam kehidupan , sama je macam nak bina rumah , sia-sia kalau kita dah setahun bina , then nak kena runtuh balik .. n bina balik .. So , Begin with the End in mind " ....

Selagi dalam hati ini masih ada cinta .... selama hidup dan mati ini untuk Ilahi Rabbul 'alamin... Jangan pernah mimpi untuk berhenti berjuang.. biarpun aku perlu merangkak... !

1 comments:

Kehidupan said...

Assalamualaikum yaa ukhti...

TERUSKAN PERJUANGAN... Utk capai kejayaan umpama seseorg ingin ambil madu pada lebah.. Sebelum seseorg tu,beliau perlu tempuh dahulu serangan& disengat oleh lebah2 tersebut.Memang sakit&perit menanggungnya. Tapi jika benar2 dia inginkn madu itu,dia perlu CEKAL,TABAH,SABAR& TERUSKAN langkah bg capai madu yg dpt memberi manfaat pd mana2 individu..

Kepada anti...Biar apa saja org kata.biar apa saje kekalutan&keperitan menimpa, ingatlah MATLAMAT UTAMA dlm langkah anti.. Jalanilah ia krn YG MAHA ESA...I-ALLAH,DIA akan menemani anti sntiasa... TERUSKAN..TERUAKAN..TERUSKAN PERJUANGANMU... Kemanisan sedang menantimu di hadapan