CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, March 12, 2011

....Episod 236.... - Bernafas kembali -


Bismillahil waduudul ghafuur


Pejam celik pejam celik , akhirnya sampailah masa aku untuk pulang ke mesir . 2 minggu lagi. Sesak dada menahan airmata di mesir akhirnya diluah di sini . Bermula dengan pelukan mak dan abah , sedikit demi sediikit aku mula bernafas kembali .

MASIH DI SANA

Jasad aku memang di singapura tapi fikiranku masih lagi di sana . 2 minggu yang pertama di Singapura , rutin harianku adalah duduk depan laptop , bbc , al jazeera news . Itu sahaja . Setiap berita baru yang ada hanya akan membuat aku menitiskan airmata . Aku ikuti setiap minit yang berlaku di sana . Sehingga akhirnya bila mereka mendapat apa yang mereka inginkan barulah aku dapat duduk dengan selesa di sini . Lega . 2 minggu itu juga aku sangat sensitif dengan semua benda yang aku lihat dan baca dan setiap perkara yang mampu mengingatkan aku kepada mesir .

PERJALANANKU

2 minggu itu juga agak bermakna . Hari ketiga disini aku terjumpa ust amirullah . 4 tahun aku tak bertemu dengannya . Akhirnya dipertemukan . Masya Allah . Sangat gembira . Terus teringat hafalan qur'an dan kenangan sewaktu tasmi' dengan ust . Ya Allah , rasa menyesal pun adadulu , kerana tak habiskan hafal ikut target yang ust dah letak . " Fathiah , duduk la sini " pelawa ust lepas aku tegur . Lepas habis aku cerita semua tentang mesir , ust pun sambung tanya soalan2 cepumas ~" abeh kalau duduk lama kat sini , fathiah nak buat apa ? " , " entahlah ust ,ana pun tak tau lagi . " "sambung tasmi' nak, ust boleh dengarkan , fathiah tasmi' dengan ust ye ~ " tertelan kejap ayaq liuq waktu ust offer tu . Aku memang rindu dan nak sangat sambung tasmi' , lagi2 dengan ust amir , walaupun asalnya aku tasmi' dengan ramai asatizah , tapi penutup dan guru tetap aku adalah ust Amir. Jadi feeling dia lain , ^___^! . Tapi aku tau kalau aku tak ada disiplin yang kuat . " Itulah ust , ana pun ingat nak murajaah jugak ...hmm nanti ana kol ust ye ust . "

Seminggu selepas tu , aku buat mau'id dengan kawan2 yang lain untuk jumpa ust firdaus yahya dan ustz huda . Bertemu di darulhuffaz .Masya Allah , nikmat! . sekali lagi imbasan2 waktu mula2 hafal kat mks dulu datang . Rindu mardhiyah , rindu hida , rindu atiqah :) .

Perbualan dengan seorang teman yang dah lama khatamkan hafalan , mengundang rasa hiba , " i seriously think ive let him down , my ust " . Ust Amir sangat positif kalau aku boleh selesaikan target yang beliau inginkan , malangnya , aku putus asa selepas selesai surah al-an'am .

Minggu2 seterusnya dihiasi dengan kelas2 yang masya Allah banyak kat singapore ni . Ajiib . Aturan Allah memang hebat . Lepas satu kelas satu kelas ada . Tak semua yang aku pergi . Aku lebih selesa duduk rumah . Lagipun mak dah tak kerja , ada banyak benda boleh cerita :) . Kelas februari indah dengan syeikh usama canon , seorang tenaga pengajar zaytuna institute . dan rohah ust ahmad shamsuddin . Kelas march pula indah dengan dowrah yang dibuat sendiri ke johor untuk bersama syeikh nuruddin marbu albanjari almakki .

Yang paling bermakna adalah dowrah 3 hari bersama syeikh nuruddin . Sangat2 seronok . Akhirnya dapat jumpa ummi lagi . Ikutkan hati , nak aku ceritakan setiap benda yang berlaku 3 hari tu . Tapi ..... update blog adalah kerja yang paling malaaaaas aku nak buat sekarang ni . Al-muhim perjuangan khat dan al quran akan aku teruskan saja di mesir.... masih ada lagi secebis rasa takut untuk pulang ke sana .... tapi perjuangan yang menanti terlalu besar.... sehingga aku perlu yakinkan diri aku kalau takut itu hanya mainan syaitan , kenapa perlu takut.... sedangkan Sohibussafar sentiasa ada untuk melindungi :)

Allahumma Aslih li dinillazi huwa 'ismatu amri , wa aslih li dunyayallati fihaa ma'ashi , wa aslih li akhiratillati fihaa ma'adi ..........

0 comments: